top of page

Sociale stage in de zorg

3 uur per semester (Ook leerlingen die minder uur projectwerk hebben kunnen hiervoor kiezen. De stage loopt dan tijdens een studie-uur. Het volgende semester mag je dan minder uren projectwerk kiezen.) De stage duurt van 14.30 tot 16.50 uur.

VOOR WIE?

We lezen het vaak in de krant: het personeel van woonzorgcentra en ziekenhuizen heeft geen tijd genoeg voor persoonlijk contact met de bewoners en patiënten. “We willen hen graag meer me-time geven, om een babbeltje te slaan en bijvoorbeeld samen een album te bekijken. Maar die tijd ontbreekt nu,” getuigt een verpleegkundige. “Dat leidt tot schrijnende eenzaamheid bij de mensen.”
Wil je daar iets aan doen? Jij kunt een mens gelukkig maken door hem wat me-time te geven. En us-time. Want na een tijdje kijken de bewoners uit naar je komst en krijg je een warme band met hen. En in ruil krijg je een stralende glimlach en twee blije ogen.
Zou je graag vrijwilligerswerk doen in een bejaardentehuis, in een ziekenhuis, bij gehandicapten of in de kinderopvang? Zou je in het hoger onderwijs een sociale richting willen kiezen en wil je al eens kennismaken met de sector? En vooral: Ben je GEMOTIVEERD? Dan is dit project iets voor jou!

​

INHOUD

We beginnen met een les over de zorgsector. Je leert de problematiek in de verschillende sectoren kennen (bejaardenzorg, gehandicaptenzorg, ziekenhuis, kinderopvang …). Je leert hoe je respectvol kunt omgaan met de bewoners /patiënten / kinderen. Je krijgt les over het recht op privacy, over het beroepsgeheim …
Je komt te weten wat je taken zullen zijn tijdens je stage. Enkele voorbeelden:

  • Contact met de bewoners / patiënten / kinderen

  • Organiseren en begeleiden van activiteiten

  • Eenvoudige zorgtaken, zoals helpen met voeding, boodschap doen, begeleiden naar een activiteit, kinderen met problemen helpen met schoolwerk …

  • Contact en samenwerken met het team op de stageplaats, bijwonen van teamvergaderingen

Je krijgt een stageplaats toegewezen. Daarbij houden we rekening met de sector van jouw keuze.
Je volgt stage en voert de afgesproken taken uit. Je brengt hiervan verslag uit bij de stage mentor en bij de leerkracht. Hierbij is het belangrijk dat je nadenkt over je ervaringen, zodat je kunt groeien. Af en toe krijg je op je stageplaats bezoek van je leerkracht. Waar nodig, word je bijgestuurd: de begeleider is een luisterend oor en een praktische hulp bij problemen.
Ook brengen we met de groep een bezoek aan een ziekenhuis zodat je wat meer informatie krijgt.

​

EINDPRODUCT

Je schrijft een korte paper over een onderwerp naar keuze waar je iets over geleerd hebt. Samen met de stagementor geven we je stage een score. Ook je verslag en je paper staan op punten.

​

AANGEBODEN DOOR

mevr. C. Vercamer

bottom of page